Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΒΑΡΒΑΡΑ, ένα νηστίσιμο γλυκό την ημέρα της Αγίας Βαρβάρας


Της Γιώτας Παμπάλου
Μία παραδοσιακή συνταγή με θρησκευτικές ρίζες καθώς οι νοικοκυρές την φτιάχνουν  για την Εορτή της Αγίας Βαρβάρας και την μοιράζουν στην γειτονιά , σε φίλους ,γνωστούς κλπ, όπως λέγεται για καλή υγεία .

Είναι πολλή θρεπτική  κατά την διάρκεια της νηστείας των Χριστουγέννων .

Υλικά
1. 250 γρ.σιτάρι αποφλοιωμένο
2. 1 κούπα ζάχαρη
3. 1/2 κούπα χοντροκομμένα καρύδια
4. 1/2 κούπα σταφίδες (ξανθές ,μαύρες)
5.    λίγο αλάτι
6.  κανέλλα, γαρύφαλλο

Εκτέλεση
1.Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το σιτάρι μας ,(αφού το ξεπλύνουμε με νεράκι).Προσθέτουμε νερό , όσο να σκεπαστεί
κατά 3-4εκατ.ύψος παραπάνω από αυτό.

Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή  με μέτρια φωτιά ,όσο να μαλακώσει και να χυλώσει.
Αναλόγως πως μας αρέσει , αφήνουμε να χυλώσει.(Αν  επιθυμούμε με περισσότερο υγρό η΄πιο πηχτή)

2.Προσθέτουμε κατά την διάρκεια του βρασίματος το αλατάκι ,καθώς και την ζάχαρη.

3.Όταν έχει πια μαλακώσει αρκετά 10 λεπτά πριν κλείσουμε την εστία της ηλεκτρικής κουζίνας ,
προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια, καθώς και το γαρύφαλλο.

4.Την μοιράζουμε σε μπολάκια όταν θα σερβίρουμε και πασπαλίζουμε από επάνω με κανέλα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: